Gluten-intolerance

Langt om længe begynder forskere at tale om gluten-intolerance, som et reelt problem for mange børn. Gluten er et protein i kornsorterne hvede, rug, byg og og havre. Gluten-proteiner er svært nedbrydelige for alle, men for børn med særlige behov kan det været et stort problem. Man kalder det gluten-intolenrance.

 

AF LARZ THIELEMANN

Det er vigtigt at bemærke, at børn med gluten-intolerance ikke har gluten-allergi eller cøliaki, som det helt korrekt hedder. Men gluten-proteinet påvirker deres biologiske system og dermed også hjernen på en negativ måde, hvilket har store konsekvenser for børns udvikling. Derfor skal vi i en periode hjælpe dem med en sund og spændende kost uden gluten.

Symptomer og årsag

Når vi spiser hvidt brød, stiger blodets indhold af insulin og ender som sukker i hjernen. Fordi det optages hurtigt stiger blodsukkeret hurtigt og falder igen – ofte til under det oprindelige niveau. Det har en skadelig indflydelse på hjerne, blodtryk og kolesterol, giver hyperaktivitet og øger fedtdepoterne.

Allerede i 1980'erne skrev overlæge K. L. Reichelt fra Rigshospitalet i Oslo, hvordan det peptider fra gluten (og mælkeproteinet casein) kan isoleres i urinen hos autister. Peptiderne minder så meget om centralnervesystemets egne signalstoffer, at de forstyrrer biokemien, der ligger til grund for vores sanser, følelser, indlæring, tale med mere.

Et protein skal nedbrydes af fordøjelsesanzymerne fra spyt, mavesæk, bugspytkirtel og tyndtarm og omdannes til aminosyrer og indgå i kroppens almindelige biokemi ligesom alle andre proteiner. Faktisk skal de spaltes helt ned til dipeptider, der består af to sammenhægtede aminosyrer. Hvis disse proteiner ikke nedbrydes, lever de sit eget uforpligtende liv i tarmen og kan forvolde stor skade. Hvis fordøjelsen er svækket, hvilket den er hos mange børn med neurologisk svækkelse, spaltes gluten og casien proteinerne ikke helt ned til dipeptider. I stedet kan der dannes neuropeptider. Disse neuropeptider kan føres fra tarmen ud i blodbanen til hjernen og forvolde stor skade.

Den voldsomme stigning af børn med neurologiske udfordringer som ADHD og autisme, har skabt endnu flere gluten-intolerante. På grund af den manglende modning i hjernen har disse børn også fysiologiske problemer, hvilket kommer til udtryk i dårlig fordøjelse og tarmflora, nedsat immunforsvar, utætte tarme og derfor intolerance overfor gluten og casien.

Hvis du gerne vil have en præcis måling af dit barns tolerance overfor bestemte fødevarer, heriblandt gluten og casein kan du kontakte et specialiseret laboratorium. Spild ikke tid på lægens målinger, de er simpelthen ikke grundige nok.

Jeg anbefaler imidlertidig, at gå mere pragmatisk til værks. I stedet for at ofre dyre penge på test og prøver laver I jeres egen undersøgelse, ved simpelthen at udelade gluten i en periode på typisk tre måneder. Så vil I være meget klogere og erfare, hvilken effekt en kost uden gluten har for dit barn. Det kan være en grænseoverskridende oplevelse.

Inden du fjerner gluten fra dit barns eller måske hele familiens kost, er det vigtigt at få en ordentlig kostvejledning. Jeg og andre dygtige ernæringseksperter kan hjælpe dig med at sammensætte en alsidig, glutenfri kost med alle de næringsstoffer krop og hjerne har brug for.

Lægens tester ikke for intolerance kun for allergi

Nu tænker du nok, jammen vi har fået vores barn testet hos lægen og den viste ingenting, så det her gider vi da ikke bruge penge på. Der skal man bare vide, at læger tester for IgE reaktioner, hvilket er de reaktioner, som forbindes med deciderede allergier. Det er fint nok, men det er slet ikke det vi taler om. Vi taler om intolerance, altså stadiet inden det udvikler sig til allergi.
De undersøgelser som de specialicerede klinikker tester for, er IgG og IgA reaktioner, hvilket er andre dele af immunforsvaret og stadierne førend det udvikler sig til en decideret allergi. Derfor kalder man også disse reaktioner for intollerancer. Man sige at lægerne venter med at teste indtil der er sket et sammenbrud.

Behandling

Gluten-intolerance kan kun behandles med en kost uden hvede, byg, rug, havre, emmer, enkorn og spelt. Det kan være en god idé også at undgå mælk og mælkeprodukter, fordi gluten- og casien-intolerance ofte følges ad.

Jeg anbefaler, at I såvidt muligt spiser naturlige glutenfri produkter de første tre måneder og supplere med de produkter, der kaldes glutenfri.

Det er lidt besværligt, men heldigvis ikke umuligt at undgå gluten. Der findes ikke gluten i ris, soja, solsikkefrø og majs. Havre indeholder fra naturens hånd heller ikke gluten, men bliver normalt dyrket og malet i nærheden af hvede og rug, og kan derfor alligevel indeholde gluten. Boghvedemel, kartoffelmel, johannesbrødkærnemel, birkes, tapioka, quinoa, arrowroot, sago og polenta indeholder heller ikke gluten.

Glutenfri produkter kan købes i velassorterede helsekostbutikker, på internettet. Det er også muligt at købe f.eks. mel, brød og pasta i supermarkeder. Læs altid deklarationerne. Produktet kan være ændret, siden du sidst var på indkøb.

Der med andre ord rigtig mange fælder, for eksempel er der også gluten i mange kosttilskud og vitaminer der er gluten over alt.

Et liv uden gluten – næsten

I stedet for at erstatte glutenholdige produkter med ikke-glutenholdige produkter, bør vi spise alle de naturlige ikke-forarbejdede fødevarer uden gluten.

I første omgang for at undgå gluten, men også fordi mange glutenholdige produkter er fattige på vitaminer, proteiner, antioxidanter med videre og indeholder ikke den store sundhed.

Derimod skal vi spise sunde grøntsager, kød, fisk, bønner, kikærter, frugt og sunde umættede olier. Og helst økologisk. Denne metode er så 100 procent glutenfri og så behøver du ikke ofre penge på prøver, analyser og dyre erstatningsprodukter.

Når barnet har været glutenfri en en længere periode bliver kroppen mere resistent og en bid gluten engang imellem gør ikke den store skade.

 

Spørg Hjernetips.dk

Send os gerne en e-mail

eller ring på 70 20 60 27 (9-12)

 

dashed

bread

Gluten-proteiner er svært nedbrydelige for alle, men for børn med neurologisk udfordringer udvikler de gluten-intolerance.

 

dashed

 

Symptomer

  • diarré
  • eksem
  • forstoppelse
  • mavesmerter
  • uro og hyperaktivitet
  • temperament
  • træthed
  • hurtig puls
  • svimmelhed
  • irritabilitet
  • depression
  • angst

 

dashed

 

Dokumentation

Der findes men del forskning, der beviser mælkens skadelige virkning på børn med særlige udfordringer.

Det seneste er ScanBritt projektet fra 2010.

En placebo-kontrolleret videnskabelig undersøgelse blandt 72 børn indenfor autisme-spektret fastslog, at en kost uden mælk (og gluten) giver en signifikant ændring i positiv retning.

 

dashed