Opskrifter

Super sunde opskrifter med mad til hjerne og krop uden sukker, kemi, gluten og mælk. Lav god mad med klassiske retter blot uden al det usunde, skidt og kanel.

MORGENMAD

Tænk brunch i stedet for traditionel morgenmad. Undlad de populære morgenmadsprodukter, som cornflakes, guldkorn, hvidt brød, sukkersnacks og syltetøj – det er speed-food, der giver hurtig energi, men efter kort tid efterlader barnet træt og ukoncentret midt på formiddagen. Undgå også ko-mælkeprodukter og karton-juice. Pres i stedet selv saft fra økologiske frugter og bær. Lav eventuelt en "morgen-smoothie" med modne appelsiner, pærer, blommer samt Sofies olier og en skefuld kokosolie. Bemærk at man kan købe frosne frugter og bær, som er nemme at bruge. Morgenmaden skal være slow-food og heftig. Æg, kød, bønner, grøntsager og frugt giver langtidsholdbar energi.

Omelet med avokado

omelet_avokado.jpg

2 æg
1 dl rismælk
lidt hakkede krydderurter, f.eks. dild eller estragon
1 tsk rapsolie
1 avokado i skiver
salatblade
citronsaft

Pisk æg sammen med skummetmælk, hakkede krydderurter, salt og peber. Pisk herefter de to æggehvider helt stive og vend dem i æggeblandingen.

Varm en pande op med fedtstoffet og hæld æggemassen på. Steg ved svag varme til omeletten har sat sig.

Glid omeletten over på en tallerken. Læg avokadoskiver og salatblade på den ene halvdel af omeletten. Dryp lidt citronsaft hen over fyldet. Fold den anden del af omeletten ind over fyldet og server straks.

Antal: 2 personer
Tid: Ca. 10 minutter

Fransk omelet med pastinak

prod_920.jpg

4 æg
1 håndfuld revet pastinak
1 finthakket rødløg
4 skiver finthakket skinke
1 spsk. macadamia nøddeolie

Pisk æggene sammen så hviden er luftig (ca. 2 min.) og tilsæt øvrige ingredienser minus purløg og rør godt rundt. Hæld godt med olivenolie på panden og lad den simre i en stor flad pande på mellemvarme i 5-8 min. Når æggemassen er næsten stivnet vendes den med en palet eller vend den på låget og giv den et halvt minut på den anden side. Løft den evt. udervejs i kanterne, så den ikke brænder på. server den med en frisk grøn salat.

Antal: 2 personer
Tid: Ca. 10 minutter

 


 

FROKOST

Frokost er bare en navn for mad man siser omkring kl. 12.00. Det netyder med andre ord at en frokostret ikke behøver at være noget let eller hurtigt. Frokosten er måske det vigtigste måltid på dagen. Især for børn der skal træne, lære og bruge sin hjerne og krop optimalt. Den almindelig spise til frokost er brød, men generelt spiser børn alt for meget mel-mad. Det fylder op i maven og tager pladsen for de sunde grøntsager og proteinerne. Mel indeholder glutenproteiner og er forarbejdet korn. Det betyder, at de gode fibre og den sunde kim er væk. Spis i stedet uforarbejdede frø, korn og nødder eller mere kød og grøntsager.

Stenalderbrød

Stenalderbrød

100 g hørfrø

100 g sesamfrø

100 g græskarkerner

100 g solsikke kerner

100 g hasselnødder

100 g mandler

5 æg

1 dl macadamia nøddeolie

2 tsk salt af god kvalitet.

Pisk først æggene meget grundigt. Bland eller blend alle ingredienser sammen og kom massen i en smurt form. Brødet bages en time ved 160 grader. Bemærk at mange andre opskrifter anbefaler at bruge olivenolie, men den tåler kun 70 grader, hvorefter den omdannes til transfedtsyre. Brug så vidt muligt økologiske ingredienser. Brødet smager helt fantastisk, det er let at bage og så er det helt uden mel, så også børn med intolerance kan spise det.

Broccolisalat

broccolisalad.jpg

1 stort broccoli
1 stort rødløg
1 dl rosiner
½ dl solsikkekerner
1 æble

Dressing:
4 spsk. olivenilie
4 spsk. hvid balsamico
1 spsk. dijon sennep
2 spsk. mayonnaise

Broccoli skæres i små buketter, rødløg skæres i tern eller tynde både. Æbler skæres i små stykker, og dressingen blandes i salaten og vendes.

Antal: 4 personer
Tid: 15 minutter

Julesalat med appelsin og dadler

salat_m_guleroedder.jpg

2 strimlet julesalat eller romainesalat
1 håndfuld dadler
2 appelsiner
1 lille skefuld vinedikke
2 skefuld nøddeolie

Kom julesalaten i en skål og skær dadlerne (uden sten) og appelsinkødet i tern fra den ene appelsin. Kom dem i skålen til salaten. Lav en dressing med vinedikke, olien appelsinsaft olie og lidt kryderier hvis du har lyst. Kom dressing på og server.
Den lidt bitre smag fra julesalaten bliver neutraliseret af sødmen fra dadlerne og syren fra appelsin, så salatens dejlig nøddesmag bliver fremhævet.

Antal: 2 personer
Tid: 15 minutter

Blæksprutte i spinat

blksprutte.jpg

1 kg blæksprutter
1 pose frisk spinat
1 løg
1 fed hvidløg
2 tomater
1 grøn peberfrugt
1 tot persille
1 glas hvidvin

Bedst med hele blæksprutter fra fiskehandleren, som du får ham til at rense, så det ligner en stor udhulet rød peber. Skær blæksprutten i strimler og svits samen med løg og hvidløg. Put de allerede finthakkede grøntsager sammen med sprutten. Kom vin og kryderierne i og lad dem simre lige så stille i 5 minutter. Kom spinaten i og giv det hele 1 minut. Så er der sprutter i spinat. En fantastyisk ret.

Antal: 4 personer
Tid: Ca. 15 minutter

Fennikelsalat med æbler

fennikelsalat.jpg

1 fennikel
2 æbler
5 radiser
1 bundt dild
2 spsk. mayonnaise med citron

Skær bunden og toppen af fenniklen og tag det yderste lag af.
Skær både fennikel og radiser i meget tynde skiver. Hak toppen fint og drys sammen med lidt finthakket persille ud over.
Bland salaten godt. Hæld tre spiseskefulde olie og eddiken ud over og lad det stå en halv time.

Antal: 2 personer
Tid: Ca. 10 minutter resten er lagring.

Kyllingesalat med avokado

kyllingesalat.jpg

400 g kyllingefilet
2 modne avocadoer
1 hoved romainesalat
1 håndfuld mandler
1 limefrugt
2 skefuld mayonnaise

Steg kyllingefilleterne i kokosolie til de er næsten gennemstegte, hvor den halve limefrugt presses ud over kyllingerne.
Tag avocadoen ud af skallen med en stor ske og skær den i stykker. Skær salaten i passende stykker. Vend kylling og avocado i salaten og drys til sidst de fint hakkede mandler ud over. Rør mayonnaisen op med det sidste limefrugt og hæld det ud over salaten.

Antal: 3-4 personer
Tid: 10 minutter

Gratin med auberginer og courgetter

gratin.JPG

350 g aubergine
350 g courgetter
500 g tomater
1 bdt. basilikum
3 stilke timian
3 fed hvidløg
4 spsk. olivenolie
200 g ost (findes kaseinfri)

Auberginerne skylles og skæres i skiver. Courgetterne skylles og skæres ligeledes i skiver. Derefter skylles aubergineskiverne og lægges til tørre på et stykke køkkenrulle. Tomaterne skylles og der skæres i skiver. Kryderurter og hvidløgsfedene hakkes fint. Olien varmes i to pander, aubergine og courgetter svitses hver for sig og krydres kraftigt med salt og peber. Ovnen forvarmes til 200 grader. En ovnfast form smøres ind i rapsolie. Courgetter og aubergine lægges skiftevis i formen sammen med tomater. Drys med krydderurter samt evt. salt og peber. Osten rives og fordeles ud over gratinen, som stilles i ovnen i ca. 25 minutter.

Antal: 4 personer
Tid: 45 minutter

Sofies advocado-guf

salat-med-rejer.jpg

4 modne advocadoer

500 g rejer
50 g cashewnødder
2 bundt brøndkarse.

Dressing:
½ dåse kokosmælk
saft af 1 lime
2 spsk. Sofies planteolie

Skær salaten i store brud. Halvér avocadoen og skær den i skiver. Fordel rejerne på salaten og kom cashewnødderne på. Kom til sidst dressingen på. Spis salaten med det samme – ellers bliver den hurtig kedelig.

Antal: 2 personer
Tid: 10 minutter

Bønnesalat, hvid

bonnesalat.jpg

500 g kogte, hvide bønner
1 salatløg
2 spsk. citronsaft
4. olivenolie
1 glas sorte oliven
1 bundt bredbladet persille
1 spsk. sesamfrø

Bønnerne udblødes og koges på sædvanlig vis. De kogte bønner afkøles og blandes med finthakket salatløg, grofthakket sorte oliven, citronsaft og olivenolie. Stil salaten 1 time i køleskabet. Smages til og drys med hakket persille og sesamfrø. Kan fint serveres sammen med fisk.

Antal: 4 personer
Tid: 10 minutter

Bønne- og kikærtesalat med bacon

Bonne_med_bacon.jpg

150 g kikærter
150 g kidney bønner (røde)
1 pakke bacontern
1 bundt forårsløg
1 citronskal
2 spsk. mayonnaise

Rist baconternene, og læg den til afdrypning på papir. Finthak forårløg og bland bønner og kikærter med bacon til sæt mayonnaise-dressing med revet citronskal.

Antal: 4 personer
Tid: 10 minutter

 


AFTENSMAD

Her er det at vi traditionelt giver den gas. Masser af kød og grøntsager. Fint nok, men det skal vi også i forbindelse med de andre måltider. Lad derfor aftensmaden være en inspiration for de andre måltider, morgen, frokost og eftermiddagsmad. Her er en lille buket af spændende traditionelle retter, men uden kemi, sukker, gluten og mælk samt et link med alternativer til de usunde kulhydrater ris, pasta og kartofler. Link.

Bøf med svampe og rucola

boef.jpg

300 g hakkekød 8-10% fedt
10-15 kantareller
1 skål rucola salat
6 cocktailtomater
1 gul peber
1 kvist frisk rosmarin eller persille
1 fed hvidløg

2 spsk. olivenolie
2 spsk. kokosolie

Start med røre farsen op med et presset fed hvidløg og de finthakkede krydderurter samt olivenolie, salt og peber. Steg bøfferne og når de er færdige skal de lige trække i tre minutter. I mens svitses de skivede svampe i nogle minutter og kom den skyllede og afdryppede ruccola, gul peber og tomater. Supersund ret med pragtfulde farver.

Antal: 4 personer
Tid: 15 minutter

Spansk biksemad

biks.jpg

400 g nakkekoteletter
1 lille fennikel
4 fed hvidløg
1 rødløg
2 gulerødder
2 rødbeder
4 spejlæg

Skær kødet i tern og switch det i ca. 5 minutter. Tilsæt de fint snittede løg og hvidløg og vent så 5 min. med de sidste grøntsager. Giv det hele 2 minutter samlet. Sæt gang i de fire spejlæg på en anden pande så retten bliver færdig på samme tid. Giv det hele 2 minutter samlet. Sørg for at rødbederne også bliver kogt forinden, ca. 10 minutter.

Antal: 4 personer
Tid: 20 minutter

Boller i Karry

boller-i-karry.jpg

1 kg hakket kalve- og svinekød
2 æg (kun æggehviden)
1 håndfuld finthakkede mandler og hasselnødder
2 revet løg
1 dl. bouillon
1 spsk. hørfrø
1 revet gulerod

Karrysovs
1 lille finthakket løg
1 lille revet æble
½ spsk. karry
½ dl kødbollevand

10 mandler
10 nødder

Pisk æggehviden fra de to æg godt igennem, det gør farsen fast og lækker. Rør det hakkede kød med æggehviden, riv løg i og rør væden i lidt ad gangen. Krydr farsen efter smag og samvittighed. Lad den hvile et kvarter i køleskabet, den tager lidt væske. Bring en gryde med letsaltet vand i kog. Form kødboller med en dessertske og kom dem i kogende vand. Kog kun et lag boller ad gangen i ca. 10 min. eller til bollerne er faste.

Karrysovs. Damp det hakkede løg i lidt vand og kom det reven æble i og tilsæt olie. Rør karry i og lad det svitse lidt. Rør de finthakkede mandler og nødder i og tilsæt væden fra kødbollerne og lidt rismælk. Kog igennem i få min. Smag sovsen til med estragon, salt og peber og kom kødbollerne i og varm dem i sovsen, server dem heri med vilde ris til og en grøn salat eller grøntsagsstave.

Laks i folie på grill eller i ovn

Laks-i-folie.jpg
1 laksesteak
4 små kartofler
1 æble
2 forårsløg
4 radisser
1 tot dild

Laksen lægges (tør) på folie. Kartofler, æbler og løg skæres ud og lægges sammen med laksen. Dild hakkes og drysses på. Til sidst tilsættes rigeligt med olivenolie. Luk herefter folien, så den er helt tæt. Grilles herefter i ca. 15-20 min. Vendes undervejs.

Estofado (spansk middagsret)

estofado-de-ternera-con-vino-1.jpg

1 kg kalvekød eller lammekød i tern
8 fed hvidløg
1 løg
3 laurbærblade
12 hel peberkorn
6 gulerødder
1 stang kanel
1 dåse flåede tomater
200 g ærter
1 knivspids safran
1 lille håndfuld rosiner
3 dl. hvidvin

Brun kødet i olivenolie, tilsæt lidt vand og ca. 2 dl. hvidvin, laurbærblade, peberkorn, løg skåret i både, kanelstang og safran. Lad det snurre til kødet næsten er mørt. Tilsæt derefter gulerødder, hvidløg i halve fed, ærter, rosiner og flåede tomater og lad det koge til kødet er helt mørt. Jævn det let eventuelt med kartoffelmel udrørt i vand. Serveres med vilde ris og broccoli.

Antal: 4 personer
Tid: 60 minutter

Albóndigas (spanske frikadeller)

albondigas.jpg

 

1 kilo hakket kød (halv gris og halv okse)
1 æg
1 boghvedemel
2 fed hvidløg
1 løg
1 tot persille

Sovsen
2 spsk. olivenolie
500 gram modne tomater (eller 1 dåse hakkede tomater)
1 stort løg
2-3 fed hvidløg
1 tsk. frisk finhakket rosmarin
1 dl. sherry eller hvidvin
Tilsæt lidt vand

Kom alle ingredienserne til farsen i en dyb skål og vend det godt sammen. Tag en ske og form små frikadelleagtige kugler, som du steges i en god olie. Steg dem gyldne uden hård skorpe på alle siderne i 5 min. Imens "dellerne" simrer sætter du gang i saucen, først løg og så tomaterne, rør det godt rundt og tilsæt sherry (spiritussen fordamper, så børnene bliver IKKE fulde). Kom kødet i og lad det hele stå og småkoge i en ½ time. Servér en blandet salat til.

Antal: 4 personer
Tid: 60 minutter

Kylling i fad/stegeso*

kylling-i-stegeso.jpg

1 kylling (ca. 1200 gram)
4 løg
2 æbler
8 gulerødder
8 små kartofler
1 porre
1 citron
1 spsk. olie
150 gram sorte bønner
½ liter vand
1 løg
1 laurbærblad
1 kvist frisk timian

Læg bønnerne i blød i rigeligt koldt vand dagen før. Kassér det gamle vand og kog bønnerne i frisk vand, tilsat salt, peber, 1 løg og laurbærblad. Lad det koge ca. 30 minutter under låg.  Skyl kyllingen, tør den godt og krydr den ind og udvendigt med salt og peber. Pil 1 løg og hak det groft. Skræl æblerne og skær dem i både og pres citronsaft ud over dem. Fyld det hele i kyllingen og luk med kødnåle. Læg kyllingen i fadet med brystet opad. Pensel brystet med en god olie og læg porre, kartofler, 4 halve løg og gulerødder rundt om kyllingen. Sæt låget på og sæt fadet i ovnen med 200 grader i en time. Tag låget af fadet og lad hønen stå nogle minutter.

Antal: 4 personer
Tid: 60 minutter

*) En stegeso kendes under betegnelsen ildfast fad, lergryde, Römertopf eller cocotte. Vi anbefaler madlavning i en stegeso, fordi den holder på al kraft og saft og giver den optimale sundhed.

Kål i fad

kaal_i_fad.jpg

250 gram magert hakket oksekød
250 gram magert hakket svinekød
1 æg
1 dl hakkede nødder og mandler
1 løg
2-3 fed hvidløg
600 gram spidskål
2 porrer
2 gulerødder
2-3 dl hvidvin eller æblemost
1 hakket dusk persille

Rør kødet godt sammen og tilsæt det piskede æg, nødder og mandler. Tilsæt dansk vand så farsen bliver lind. Tag de yderste blade af kålen, så der er nok til at lave en bund i et fad med låg med diameter 25 cm. En stegeso vil være perfekt. Hæld kogende vand på bladene så de bliver smidige. Hak resten af kålen og øvrige grøntsager og skær dem i skiver. Læg kål, gulerødder og porrer nederst. Spred farsen ovenpå og fordel så resten af grøntsagerne ovenpå. Afslut med et lag kålblade så det hele er pakket godt ind. Hæld lidt væde ved og bag retten i på 200 grader i halvanden time. Efter en time tages retten ud og vendes så den bliver sprød hele vejen rundt. Lad retten efter endt bagning trække et kvarter.

Cevapcici (kroatisk nationalret)

cevapcici.jpg

200 g hakket lam
200 g hakket okse
200 g hakket gris
1 gulerod
1 pastinak
1 løg
1 selleri
1 krus persille

3 spsk. boghvedemel
2 æg
2 spsk. olivenolie
Mix gulerod, pastinak, løg, selleri, persille i en blender og bland det i farsen sammen med æg, mel, olie og det rigtig godt sammen. Gerne i en røremaskine. Lad det trække 1 time i køleskabet. Må gerne laves dagen før, så det kan trække endnu længere. Form farsen som pølser på 10 cm og steges på havegrill, grillpande eller alm pande i rapsolie.Serveres med rodfritter og en blandet salat.

Spansk bonderet

1 kg kalvebov eller gammeldags oksesteg
1 dl. finthakket spansk chorizo
3 store tomater (meget finthakket)
2 løg
5 fede hvidløg
1 rød chili
2 revne gulerødder
1 dl. revet knoldselleri
½ rød peber (meget finthakket)
3 dl. hvide bønner
2 dl. hvidvin
1 dusk finthakket persille
Masser af olivenolie

Skær kødet i "isklumpe-stykker" og brun det i olivenolie på en stor pande. Switch løg og hvidløg i den gryde, hvor det hele forenes. Hæld kødet over til løgene efter 5 min. og tilsæt alle ingredienser. Lad det simre i mindst 2 timer. Tilsæt hvidvin og vand så det ikke udtører. Vent med bønnerne til 15 min. før slut.

Server en god grøn salat til.

Antal: 4 personer
Tid: Ca. 30 minutter resten er tjek, smag, simring og råhygge

Sunde frikadeller

500 g økologisk svine- og kalvefars 10-15% fedt
Æggehvider fra 2 æg
Stort løg
3 fede hvidløg
Et bundt persille
En håndfuld nødder og mandler
1 stor gulerod
2 spsk. kokosolie

Rør farsen op med olivenolie, og lad det stå en time (ellers bliver den sjasket). Pisk derefter æggehviden til det er skummet og meget luftigt. Det er den piskede æggehvide, der skaber luftigheden. Det er en misforståelse eller dovenskab at putte æggeblommer i frikadellefars, med mindre man skal bruge det som kasteskyts. Rør æggehviden i farsen. Put revne løg, gulerødder, knuste hvidløg, finthakkede/blendede mandler og nødder samt finthakket persille ned i farsen. Lad det stå en time igen. Har man et skvat fond fra en tidligere ret, vil det ikke blive dårligere.
Herefter steg kokosolie (skal sejle) på lav varme i 15 minutter. Server med en god tung (avocado) mixet salat.

Antal: 3 personer
Tid: Med forberedelse ca. 20 minutter

Tunsteak med rataouille og tomat beurre blanc

250 g Tunsteak
2 fed hvidløg
1 lille løg
½ aubergine
½ squash
2 kviste timian
150 g cherry tomater
Lidt persille
1 finthakket skalotteløg
2 spsk. hvidvinseddike
4-5 flåede kryddertomater uden kerner
1 dl. vilde ris eller hvide bønner

Rist hvidløg og løg uden at de bliver brune og tilsæt dernæst ingredienserne til og med cherry tomaterne ved svag varme under kærlig omrøring. Når væden er næsten fordampet kommer persillen, skarlotteløg og hvidvinseddike samt de flåede tomater.
Blend saucen med smør og lad den simre og ikke koge i 10 min.

Antal: 2 personer
Tid: 30 minutter

Sværdfisk med fennikelsalat

250 g sværdfiskesteaks
1 citron
1 stor fennikel
1 æble
1 rød grapefrugt
3 spsk. olivenolie
1 håndfuld rucola
25 g olivenristede mandelsplitter

Smør fisken med olivenolie og lidt citronsaft. Træk 15 min.
Steg fiskene på en varm grillpande i 3 min. på hver side.
Snit fennikelen fint, skær æblet i smalle både og skær skrallen af grapefrugten og bland med fennikel og æble.
Dryp salaten med olivenolie og bland med rucola og mandelsplitter.

Fyldte auberginer

4 auberginer á 250 g
2 røde løg
3 fed hvidløg
200 g parmaskinke
300 g tomater
½ bdt. basilikum
½ bdt. persille
2 stilke oregano
3 spsk. olivenolie
50 g tomatpuré
50 g fint hakkede hasselnødder
3 spsk créme fraîche
125 g italiensk skæreost

Auberginerne skylles og halveres på langs. Derefter blancheres de ca. 5 minutter i saltet vand. Løgene skrælles og skæres i terninger. Auberginerne tages ud og drypper af. Hvidløgsfedene skrælles og presses. Skinken skæres i strimler. Tomaterne skylles og der skæres et kryds i hver. Derefter dyppes de kort i kogende vand, afkøles under den kolde hane og skrælles, hvorefter de skæres i terninger. Krydderurterne skylles, rystes tørre og skæres i strimler. Ovnen forvarmes til 180 grader.

Olien varmes på en pande og løg, hvidløg, skinke, tomater og krydderurter svitses. Tomatpuré, rasp, og créme fraîche røres i og pandens indhold smøres på auberginestykkerne. Auberginestykkerne lægges i en smurt bageform. Osten skæres i tynde skiver som fordeles på auberginerne. Det hele bages i ovnen på midterste ribbe i ca. 8 minutter.

Antal: 4 personer
Tid: 45 minutter

Fyldte artiskokker

8 artiskokker á 200 g
3 spsk. citronsaft
2 skiver fuldkornsbrød
60 g mandler
1 tsk. anisfrø
1 tsk. fennikelfrø
2 fed hvidløg
7 spsk. olivenolie
1 tsk. sherryeddike
300 g kalveboullion
50 g smør/olivenolie

Artiskokkerne skylles og stænglerne fjernes sammen med den øverste tredjedel af hovedet. De resterende bladspidser fjernes med en køkkensaks og artiskokkerne småkoger i ca. 30 minutter. Citronsaften tilsættes. Brødet til fyldet skæres i terninger. Mandlerne smuttes og hakkes fint. Anis- og fennikelfrø stødes i en morter. Hvidløgene skrælles og hakkes fint.

Ingredienserne til fyldet røres sammen. Ovnen forvarmes til 250 grader.

Artiskokkerne tages op af gryden og drypper af. De violette blomsterskud samles med fingrene og tages ud med en teske. Hulrummene renses for planteråde.

Artiskokkerne lægges i et ovnfast fad, overhældes med kalveboullionen og simre på midterste ribbe i ca. 30 minutter. De færdige artiskokker serveres olivenolie.

Antal: 4 personer
Tid: 90 minutter

Kalvehjerte med svesker, fennikel og citron

600-700 g kalvehjerte udskåret i centimeterbrede stroganof-strimler
6 laurbærblade
1 fennikel i smalle skiver
100 gram gode svesker
1 citron (saft)
2 dl. kraftig rødvin (alkoholen fordamper)
3-4 spsk. olivenolie

Brun hjertestykkerne med laurbærblade, salt og peber i halvt smør og halvt olivenolie. Tilsæt svesker, fennikel og citronsaft og lad det stege nogle minutter til fennikelen har taget lidt farve. Tilsæt rødvin og lad retten snurre færdig til hjertet er mørt ? det tager en lille time. Tilsæt frisk timian.

Antal: 2 personer
Tid: 60 min.

Havtaskekæber med grøntsagssauté

600 g havtaskekæber – renset for hinder og delt i mundrette stykker
50 g smør/olivenolie
100 g rensede jordskokker i 5 mm skiver
200 g gulerødder i tynde skiver
100 g skivede blegselleri
100 g sukkerærter

Start med at smelte smørret. Det skal kun lige være flydende, da vi ikke skal stege, men kun koge. Tilsæt skiver af gulerod, jordskok og blegselleri og damp dem i smørret for behersket varme i 5 minutter. Skru lidt op for varmen og tilsæt fisken, der skal koge med i 7-10 minutter. Det sidste minut snurrer sukkerærterne med. Der bliver en pragtfuld sovs ud af det.

Antal: 2 personer
Tid: 60 min.

Marokkansk bønnegryde med kylling

400 g kyllingebryst eller lår
400 g hvide/brune bønner
4 spsk. olivenolie
2 løg
1 fed hvidløg
2 tsk. stødt koriander
4-5 finthakkedet tomater
6-8 dadler eller en håndfuld rosiner
1 håndfuld finthakket mandler
1 salathoved
Frisk mynte

Skær kyllingestykkerne i terninger og steg dem i olivenolie på panden i 10 min.
Rist de i forvejen tilberedte bønner i olivenolie og tilsæt finthakkede løg, knust hvidløg og koriander. Lad det stege i 5 min. tilsæt tomaterne og lad det simre i 5 min. Put derefter kyllingestykkerne, mandlerne, dadlerne eller rosiner og giv det 5-10 min. Tilsæt lidt hvidvin og olivenolie. Pynt med mynte.
Spis en god grøn salat med milde løg dertil.

Antal: 4 personer
Tid: 30 minutter

Græsk bønnegryde

200 g tørrede hvide bønner
½ kg tyndt skivede gulerødder
4 snittede selleristængler eller bladselleri
2 hakkede løg
4 hakkede tomater
2 fed presset hvidløg
½ dl ekstra jomfru olivenolie
saft af 1 citron
4-5 dl urteafkog
1 bundt bredbladet persille

Bønnerne står natten over i rigeligt lunkent vand. Bønnerne skylles, bringes i kog og vandet hældes fra, lad bønner koge op 2-3 gange og hæld vandet fra. Herefter koger bønnerne i rigeligt vand til de er næsten møre ca. 30-45 minutter.

Grønsager renses, skylles og snittes. Gulerødder, løg, tomat og hvidløg ristes i olivenolie. Urteafkog tilsættes og urterne simrer ca. 5-10 minutter.

De kogte bønner tilsættes, retten smages til.

Herefter hældes bønnerne i et smurt ovnfast fad, der stilles i oven ved 160-170 C i ca. 30 minutter.

Serveres med hakket persille og en grøn salat med fetaost.

Antal: 4 personer
Tid: 60 minutter

Lagsagne uden pasta og ost

3 auberginer
rapsolie
5 gulerødder
2 løg
1 hoved broccoli
400 g hakkede tomater
280 g tomatpuré
1 kg hakket kød
salt
peber
basilikum
1 kg hytteost
revet ost

Salat som tilbehør

1 ps blandet salat
1 agurk
2 tomater (store)
2 peberfrugter

Tænd ovnen på 175 grader.

Skær auberginerne på langs i skiver på ca. 1 cm. Strø begge sider af skiverne med salt og peber. Opvarm olie på en pande og steg aubergineskiverne i det til de tager farve. Det kan tage lidt tid. Læg de stegte auberginer til side.

Lav kødsovsen:

Brun det hakkede kød godt i olie i en stor gryde. Hak gulerødder og løg fint. Kom det i gryden. Skær broccolien i passende stykker og kom dem i gryden. Tilsæt tomatpure og hakkede tomater (al væsken behøver ikke kommes i). Smag sovsen til med salt, peber og basilikum. Lad det koge op og stil derpå gryden til side.

Tag et stort, ildfast fad og smør det med olie. Læg et lag af aubergineskiver i bunden og derefter et lag kødsovs. Læg et lag hytteost over kødsovsen. Gentag dette så mange der er plads til i fadet. Afslut med kødsovs og drys revet mozzarella over.

Bag lasagnen i ovnen i ca. 30 min.

Imens kan du evt. lave en simpel salat som tilbehør: Skyl salaten. Skær tomater, peberfrugt og agurk i tern. Bland det.

Server salaten til lasagnen uden pasta.

DESSERT

Desserter behøver ikke være usunde a la Blomsterbergske dimensioner. Der er mange og sunde måder at skabe sødme og lækkerier for ganen. Her er nogle eksempler.

Anette Harbechs rødbedekage

Rødbedekage.jpg

Denne rødbedekage er lavet blandt andet på revne rødbeder, og den smager fantastisk. De skønne rødbeder tilfører sødme og fylde til kagen, som varmt kan anbefales. Kagen er glutenfri og mælkefri og kan også tilberedes sukkerfrit.


50 g jomfrukokosolie
1 revet æble eller 50 g kokossukker
2 æg
75 g mørk chokolade 70%
2 store rødbeder
50 g mandler
50 g rismel
2 tsk bagepulver
3 spsk kakaopulver
1 tsk ren vanillepulver
1 spsk stærk kaffe
1 knsp salt

 

Fremgangsmåde: Tænd ovnen på 180 grader. Skræl rødbederne og riv dem på et rivejern og smelt chokoladen over vandbad. Pisk jomfrukokosolie, kokossukker og æg sammen til en luftig masse. Blend mandlerne til mel og vend de øvrige ingredienser i dejen med en spatel. Smør en springform, hæld dejen i og bag den ved 180 grader i en halv time, til den er gennembagt.
Lad rødbedekagen køle af og pynt derefter med den topping, du ønsker. Denne kage er pyntet med kokosmel rørt op med lidt rødbedesaft. Du kan også pynte med flormelis rørt op med rødbedesaft eller servere kagen med creme fraiche, is eller andet. Pynt med kokosmel og rødbede saft.

Anette Harbechs julekage

En traditionel engelsk æble pie, fyldt med skønne æbler og masser af kanel. Kagen kan tilberedes både med og uden gluten. Jeg har altid vældig godt kunnet lide æbler, og jeg har nydt æbler i alle afskygninger, enten bare som de er eller i kager, sammen med rodfrugter eller i salater. Heldigvis er æbler også sunde. De indeholder stoffet pektin, der fremmer tarmsundheden og en masse andet. Så et æble om dagen er slet ikke så tosset endda. Smagen af kanel passer perfekt til æbler, og ægte Sri Lanka eller Ceylon kanel smager godt og har samtidig en blodsukkerstabiliserende effekt.

 

200 g mandler, malet til mel
100 g rismel
1 æg
50 g jomfrukokosolie
1 tsk. bagepulver
1 knsp. Salt

6 æbler, skrællede og skåret i små tern
Saft af ½ citron
25 g jomfrukokosolie
2 spsk. honning
1 spsk. kanel
½ spsk. vanillepulver
½ tsk. stødte nelliker
¼ tsk. stødt muskatnød
2 spsk. kokosmel

 

Til fyldet svitser du de små æblestykker i jomfrukokosolie, tilsat krydderier og honning. Lad det simre i cirka fem minutter og tilsæt herefter kokosmelet. Rør et par gange rundt, og når æblerne er bløde og massen har taget farve, så tager du dem af varmen og lader dem køle af. Tænd ovnen på 180 grader.

Bland herefter samtlige ingredienser til dejen. Ønsker du en lys dej, så skal du smutte mandlerne, før du maler eller blender dem til mel. Du kan sagtens anvende mandler med skal på, så bliver dejen blot mørkere.

Saml alle ingredienserne med varme hænder til en sammenhængende mørdej. Vælger du den glutenfri variation, så skal du være opmærksom på at dejen let smuldrer, derfor kan du med fordel stykke den sammen med hænderne ved hjælp af lidt vand.

Tag 2/3 af dejen og placer den imellem to stykker bagepapir. Rul den ud med en kagerulle, gerne i en cirkel. Fjern det øverste lag bagepapir og placer forsigtigt dejen i et smurt tærtefad. Anvend lidt overskydende dej til at reparere eventuelle huller med, pres dejen ned med fugtige fingre, og glat den på denne måde ud. Skær overskydende dej af med en skarp kniv hele vejen rundt langs kanten. Tag den resterende dej og rul den ud til en rektangel imellem to stykker bagepapir. Skær otte lange, tynde stykker ud og placer dem i køleskabet i fem minutter.

Hæld det afkølede fyld i bunden og læg de otte strimler over pien. Hvis de er for porøse, så du ikke kan flette dejstykkerne over tærten, så kan du forsigtigt placere fire på den ene led og fire på den anden, og så anvende lidt vand eller pisket æg og pensle dem i hver sin retning. Så ser det ud som om, at de er flettet. Sæt æble pien i ovnen ved 180 grader i 35 minutter til den er gylden og gennembagt.

Server pien lun eller kold, eventuelt med Skyr, rørt på med vanillepulver og friskreven citronskal.

 

Spørg Hjernetips.dk

Send os gerne en e-mail

eller ring på 70 20 60 27 (9-12)

 

dashed

eat_boy.jpg

Spis grøntsager til alle måltider – også til morgenmaden.

 

dashed

Tænk brunch i stedet for traditionel morgenmad. Undlad de populære morgenmadsprodukter, som havregryn, havregrød, cornflakes, guldkorn, hvidt brød, sukkersnacks og syltetøj – det er speed-food, der giver hurtig energi, men efter kort tid efterlader barnet træt og ukoncentret midt på formiddagen.

dashed

alternativer til de usunde kulhydrater ris, pasta og kartofler. - See more at: http://hjernetips.dk/opskrifter#sthash.Ee1tMw2X.dpuf
alternativer til de usunde kulhydrater ris, pasta og kartofler. - See more at: http://hjernetips.dk/opskrifter#sthash.Ee1tMw2X.dpuf

Alternativer til kartofler, ris og pasta. Link.

dashed

 

Tænk brunch i stedet for traditionel morgenmad. Undlad de populære morgenmadsprodukter, som havregryn, havregrød, cornflakes, guldkorn, hvidt brød, sukkersnacks og syltetøj – det er speed-food, der giver hurtig energi, men efter kort tid efterlader barnet træt og ukoncentret midt på formiddagen. - See more at: http://hjernetips.dk/opskrifter#sthash.6rL03iZj.dpuf