Tourette

Man genkender mennesker med Tourette ved de mange ufrivillige bevægelser eller såkaldte tics. Men dette er blot et af mange symptomer på deres reelle neurologiske udfordringer.

Tourettes syndrom eller Gilles de la Tourette's syndrom beskrives i den traditionelle medicinske litteratur, som en organisk neurobiologisk lidelse, der er karakteriseret ved flere forskelligartede motoriske tics (ufrivillige muskelbevægelser) typisk i ansigtet, og et eller flere vokale tics (utilsigtede lyde eller ord) eller sensoriske tics (ufrivillige indre sansemæssige oplevelser).

Sygdommen blev beskrevet i 1885 af den franske læge Georges Gilles de la Tourette, deraf også navnet. Der er i dag enighed om, at syndromet må karakteriseres som en lidelse, der skyldes abnormaliteter i hjernen.

Man påstår at for 50 procents vedkommende er lidelsen arvelig, mens den for restens vedkommende menes at have alle mulige andre årsager. Arvelighedsspørgsmålet er der imidlertid ingen videnskabelig evidens bag.

Nogle hævder igen, at der er tale om en kromosomfejl, men det er der heller ikke videnskabelig dokumentation for at sige.

Som så mange andre neurologiske lidelser, påstår lægevidenskaben, at Tourette ikke kan behandles. Dette er efter min mening en alt for defensiv betragtning og faktisk decideret forkert. Mine erfaringer siger, at Tourette kan behandles, fordi det hverken er en genetisk eller kromosonel lidelse.

Tics er symptomer

Den rette beskrivelse af dette neurologiske fænomen ville efter min mening være: "Tourette er det populære navn for en umoden og sensitiv hjerne, der viser en række sammenfaldende symptomer, som for eksempel abnorme og ufrivillige bevægelser".

Laver man en grundig neurologisk evaluering af børn af unge med Tourette, viser det sig nemlig, at de har mange sammenfaldende problemer med børn og unge indenfor autisme- og ADHD området. Det være sig: Forsinket udvikling, koncentrations- og indlærings vanskeligheder, sanser for meget, spiser usundt, mangler krydskoordination, neurologisk organisering og mangler basale fedtsyrer, vitaminer og mineraler.

Så selve diagnose Tourette forklarer ikke nogen videnskabeligt andet end en adfærdsbeskrivelse, men den kan hjælpe forældre til at søge efter hjælp og behandling.

Den fremsynede læge dr. Karl A. Menninger sagde det meget præcist for mange år siden:

– Når vi mennesker står over for en mystisk sygdom, er vi tilbøjelige til at hæfte en betegnelse på den, fordi vi så på den måde føler, at vi har opnået en vis grad af kontrol over den. Dette bidrager sjældent til en afklaring, men i stedet til forvirring.

Sagt på godt dansk, så hjælper det ikke ét eneste barn, at han eller hun har fået klistret et mærkat på ryggen, hvorpå der står en fransk læges navn. Det tilfredsstiller muligvis den professionelle verden, men vi forældre er jo ligevidt, men

Familien er svaret

Det kræver imidlertid ikke nødvendigvis en doktorgrad eller et langt psykologi-studium for at behandle disse børn. I langt de fleste forhold er mor og far de bedste til dette. Et neurologisk trænings- og stimuleringsprogram kombineret med diæt kan normalt gøre en forskel.

Nogle børn kan få hjælp af adfærdsterapi, og medicinsk behandling kan hjælpe i de alvorligere tilfælde, hvis der er voldsomme ufrivillige bevægelser, men det er ikke uden alvorlige bivirkninger og må være den absolut sidste løsning.

Det kræver naturligvis en del viden og nye værktøjer for at kunne gøre noget aktivt og virkefuldt, så derfor vil jeg anbefale at læse alt det du kan på dette websted.

Er du og din familie udfordret i forhold til Tourette, så kontakt Hjernetips.dk og få hjælp.

Læs mere om Tourette/autisme her.Skrevet af neuropraktiker Larz Thielemann, maj 2009.

 

Spørg Hjernetips.dk

Send os gerne en e-mail

eller ring på 70 20 60 27 (9-12)

 

dashed

tics-in-children

Deres problemer er så mangeartede, at det aldrig kan siges at være den endelige forklaring, endsige betragte det som en reel diagnose. - See more at: http://hjernetips.dk/tourette#sthash.wBB8CfgG.dpuf

Tourette er en række symptomer på madintolerance, mangel på vitaminer og modning i hjernen.

 

dashed