Glenn Doman

Han var pionér og hjerneforsker, som i 1955 stiftede The Institutes for the Achievement of Human Potential (IAHP). Han var forfatter til de mest læste bøger om hjernens potentiale og tidlig stimulering og undervisning af børn.

 

AF LARZ THIELEMANN

 

Glenn Doman er uddannet fysioterapeut i 1940. Takket været en ukuelig vilje og en voldsom nysgerrighed fik Glenn Doman lov til at overvære en af datidens store neurokiruger dr. Temple Fay's operationer og studier af den menneskelige hjerne på The University of Pensylvania. Det førte ham ind i neurologiens verden og fik en sjælden indsigt i hjernens funktioner.

Efter aftjent militærtjeneste etablerede Doman med opbakning fra kolleger i Philadelphia en behandlingsklinik for handicappede. Behandlingen fandt sted på selve klinikken med datidens (og desværre også nutidens) velkendte fysioterapeutiske metoder og teknikker. Det viste sig imidlertid at resultaterne ikke stod mål med indsatsen. De afgørende resultater udeblev og efter intense diskussioner i medarbejderstaben kom de frem til, at enten skulle de lukke klinikken og finde et andet arbejde med en højere succesrate eller også skulle de søge ny viden og udvikle nye metoder. Idag kan vi heldigvis konstantere, at de valgte den sidste løsning.
Glenn Doman og et hold af idealistiske videnskabsmænd, psykologer og læger besluttede herefter at undersøge den normale barnehjerne, og stillede sig selv den opgave at finde svaret på det helt grundlæggende spørgsmål: "Hvorfor er raske børn raske? Hvilke betingelser og omstændigheder afgør om et barn udvikler sig til et normalt og raskt barn?" Og i denne sammenhæng nok så vigtigt: "Hvilke betingelser og omstændigheder er afgørende for, at børn IKKE udvikler sig til et normalt og raskt barn?"

Verden som labatorium

For at besvare dette fundamentale spørgsmål foretog Glenn Doman og det der senere skulle udvikle sig til at blive The Institutes for the Achievement of Human Potential (IAHP) en verdensomspændende rejse rundt til alle mulige og umulige civilisationer i alverdens afkroge. Ialt blev det til mere end 100 lande. Rejsen varede i to år og gav mange svar på de spørgsmål de søgte.

De levede, studerede og arbejdede sammen med børn i mere end et hundrede lande, der spændte fra de mest civiliserede til de mest primitive. Fra slumbørn i Singapore til børn i Brasiliens mest ufremkommelige regnskove til børn i det mest civiliserede Nordeuropa.
Den unikke viden de fik fra deres opdagelser omsatte de til programmer, der havde til formål at udvikle hjerneskadede børn. Viden, der den dag i dag lægger til grundlag for IAHP's programmer eller Doman-metoden, som den populært kaldes.

Fra behandling af børn til undervisning af forældre

I 1983 omstrukturede IAHP sit virke og satsede herfra udelukkende på uddannelse og forskning.
Man havde efter 20 års virke erfaret, at de børn, der havde de absolut bedste resultater var der, hvor moderen og familien havde haft en meget afgørende indsigt og en afgørende praktisk medvirken i udførelsen af programmet. Derfor skulle man undervise og uddanne forældrene, så de fik den fornødne vide og de afgørende værktøjer til selv at behandle deres egne børn.
Glenn Domans fremsynede og progressive tanker har igennem hele hans virke tiltrukket nogle af samtidens bedste læger, forskere og videnskabsmænd, som som i perioder stillede deres viden til rådighed for IAHP's arbejde for at udvikle det menneskelige potentiale. Navne som Jonas Salk, Raymond Dart, Linus Pauling og Adelle Davis.

Forfatteren

Glenn Doman er den internationale bestseller forfatter til The Gentle Revolution Serien, herunder: What to Do About Your Brain-Injured Child, How to Multiply Your Baby?s Intelligence, How to Give Your Baby Encyclopedic Knowledge, How to Teach Your Baby to Be Physically Superb, How to Teach your Baby to Read og How to Teach Your Baby Math.

Glenn Doman blev 94 og sov stille ind foråret 2013. Lige til det sidste holdt han forelæsninger for forældre med børn, der havde brug for hans hjælp.

Jeg kom på hans institut i 10 år og har siddet i det store oratorium i hundredvis af timer. Lyttet, lært, grædt og grinet. Kun med et eneste formål. At hjælpe mit eget barn, Sofie.

Denne hjemmeside er en hyldest til Glenn Doman. Jeg prøver ydmygt at viderebringe hans idealer om at alle børn har et potentiale, som hun barnets forældre kan se.

 

Læs mere om Glen Doman.

 

Spørg Hjernetips.dk

Ring på 70 20 60 27 (10-12 og 17-18).

Eller send os en e-mail, hvis du har spørgsmål.

dashed

woman_writing_at_laptop.jpg

– En diagnose uden en
opfølgende behandlings-
plan er som en cykel
uden hjul.
                            --- Larz Thielemann

dashed