Forældrene er eksperterne

Det er forældrene og ikke systemet, der ved mest om børnene mener Larz Thielemann, der har skrevet en selvhjælpsbog om børn med særlige behov. Han er neuropraktiker, der har opnået stor anerkendelse efter mange år som alternativ til den offentlige behandling.

 

AF CLAUS KJÆRSGAARD

 

– Hvis mors lampe lyser rødt, så er der noget galt. Sådan beskriver Larz Thielemann den allervigtigste detektor, når det gælder børn med særlige behov. For trods alt er det en mors intuition, der har mest ret, når det gælder børn med særlige behov.
Larz Thielemann taler af erfaring. Det er netop mor, som han møder først i sit arbejde. Mødre, der gerne vil have hjælp, fordi deres børn har særlige behov, som de ikke synes de får nok hjælp med.
Det er mødrene, som Larz Thielemanns bog »Sådan hjælper du dit barn med særlige behov« henvender sig til. Bogen er netop udkommet på Forlaget Hjernetips.
– Det er en selvhjælpsbog til forældre. Det er min lille bibel, siger Larz Thielemann, der har arbejdet med børn med særlige behov i 15 år. Han bærer titlen neuropraktiker. Hans titel er selvvalgt, fordi han arbejder inden for et fagområde, som ikke er dækket af relevant uddannelse. Området handler om den menneskelige hjerne, og hvordan man stimulerer og udvikler den.
Larz Thielemann er oprindeligt uddannet grafiker. Det var før hans liv tog en uventet drejning. Den kom, da datteren Sofie kom til verden. Sofie viste sig at have en hjerneskade. Larz og hans daværende kone, mente ikke at den "behandling" hun fik i det offentlige behandlingssystem var tilstrækkelig. Derfor valgte de at bruge alle deres penge på at rejse til USA for at lære om en anden behandlingsmåde for børn.
Det blev starten på et forløb, hvor Larz Thielemann gradvist uddannede sig til neuropraktiker. I første omgang primært for at hjælpe sin egen datter, men senere også andre børn.
Den nye behandlingsmetode viste sig at virke for Sofie, der over en årrække udviklede sig fra svært hjerneskadet til glad gymnastikpige. Den har også haft gode resultater for mange andre børn, hvis forældre har kontaktet Larz Thielemann, fordi de ikke selv syntes at udviklingen og planerne med deres børn var de rigtige.

Ny bog

I sin bog fortæller Larz Thielemann historierne om Sebastian, Malthe, Luna, Mikkel og Mark. Fem børn med hver sin diagnose og med hver sin løsning.
Larz Thielemann arbejder med hjernestimulering og udvikling af børn med diagnoser som ADHD, autisme, spasticitet, hjerneskade, epilepsi, dyspraksi, talebesvar, hyperaktivitet og skoleproblemer.
Det er det, man generelt beskriver som »børn med særlige behov«. Børn, der ser ud til at komme flere og flere af.  Larz Thielemann tror at vores travle liv er en del af forklaringen, for eksempel med børnepasningen:
– Mange børn er i institution otte timer om dagen. Det er længere end vi voksne arbejder, og det kan ikke være godt for børn, mener han.
Når Larz Thielemann forklarer grundelementerne i sit arbejde lyder det ikke så indviklet. Der er fire områder, der har stor betydning for udviklingen  af børns hjerneudvikling. Det er kostændringer, motorisk stimulering, sensorisk stimulering og intellektuel stimulering.
Det helt afgørende er, hvordan hjernen bedst stimuleres. For hjernen og dens funktioner er stadig et område, som man ved meget lidt om siger Larz Thielemann:
– Det handler om empirisk forskning. Empirisk forskning betyder, at man gør sine erfaringer ved hjælp af observationer og forsøg, ikke via statistik i forhold til en repræsentativ gruppe for derefter at lave en standard behandling.
– Alt er ikke dokumenteret via i hundredvis af børns erfaringer, siger Larz Thielemann, der peger på, at man godt kan have en sund skepsis over en praksis, der bygger på evidens og erfaring.

Større anderkendelse

Den sunde skepsis kan også vendes mod Larz Thielemann, og det er han helt bevidst om. Han kan dog pege på at den erfaring han har opbygget ser ud til at give gode resultater. For ham er nøglen at man skræddersyr sin behandling til det enkelte barn, både i forhold til diagnose og til graden af behov for hjælp i modsætning til at lave en standardiseret behandling:
– Det program, som Emil skal have er ikke det samme som Tobias skal have. Jeg har efterhånden opbygget omkring 100 øvelser og bruger måske 15 på hvert program siger Larz Thielemann.
Resultaterne er generelt gode og Larz Thielemann føler, at han efyerhåneden har opnået stor anerkendelse med en behandling, som han selv var den første til at bringe til Danmark. Han kan snart fejre sit 15 års jubilæum som neuropraktiker, og vurderer at hans uddannelse og viden har opnået en blåstempling på linje med den som kiropraktoruddannelsen har gennemgået.
Det var Sofie, og hendes sygdom, der satte Larz igen med hjernestudierne. Den nye bog er da også dedikeret til hende, selv om hun desværre døde for en del år siden:
– Det skete under et epileptisk anfald. Noget der sker yderst sjældent, siger Larz Thielemann. Han valgte at fortsætte som neuropraktiker efter Sofies død:
– Jeg syntes, at den viden jeg har opnået, skulle fortætte med at blive brugt. Det har måske også været min form for terapi efter en svær tid med sorg, siger Larz Thielemann.

Den sjove

Skulle nogen iøvrigt undre sig over, hvorfor Larz skrives med z, så er forklaringen, at han et par år boede i Spanien. Her skrives navnet med z og den ændring tog han med til Danmark, da han vendte hjem. Det var før numerlogien blev moderne.

 

Spørg Hjernetips.dk

Ring på 70 20 60 27 (10-12 og 17-18).

Eller send os en e-mail, hvis du har spørgsmål.

dashed

Larz1_dagblad.jpg

 

– Bogen er skal introducere forældrene til mit behandlingskoncept: Neurologisk Træning og Stimulering (NTS).

 

dashed

 

Omslag_modul.jpg

 

Køb den ved at klikke på billedet.

 

dashed