Hvorfor spise vitaminer

Uden vitaminer og mineraler intet liv. De er nødvendige for at opretholde livet. Kroppen har brug for disse stoffer.

AF LARZ THIELEMANN

De er dermed vitale. Begrebet vitamin kommer derfor fra begreberne vital (= for livet) og amin. Behovet for vitaminer varierer for de enkelte vitaminer fra få mikrogram til flere milligram om dagen.

Man kan ikke erstatte mad eller reducere indtagelsen af mad med vitaminer og mineraler. De er hverken kalorier, proteiner, fedt eller vand, men de er nødvendige for korrekt optagelse og udnyttelse af den daglige kost. En slags hjælpestoffer, kunne man sige.

Man kan sige, at hvis kroppen er en motor, ville vitaminerne være tændrør, der skal få benzinen til at virke. Mangel af blot et enkelt vitamin kan bringe kroppen ud af balance. Alle vitaminerne er vigtige komponenter i funktionen af kroppens enzym-system. Derfor er det afgørende, at vi spiser så varieret som muligt og supplere med vitaminer og mineraler.

Mangelfulde anbefalinger

Desværre anerkender de officielle sundhedsmyndigheder ikke betydningen af tilstrækkelige niveauer af vitaminer og mineraler, og besværliggør desværre, at vi selv kan tage vare om vor egen og vores børns sundhed. Hvorfor Sundhedsstyrelsen er så varsomme i deres anbefalinger af kosttilskud, har mange forklaringer, men at medicinalindustrien har stor indflydelse på Sundhedsstyrelsens arbejde er næppe nogen hemmelighed.

En af Danmarks absolut førende eksperter inden for D-vitaminer, overlæge Henrik Hey fra Vejle Sygehus siger det således:

– De sidder på bjerget derinde i Sundhedsstyrelsen og har ikke fingrene i suppedasen. Det er os, der ser patienterne og vurderer behandlingseffekten. Der kommer internationalt mellem 5.000 og 10.000 publikationer hvert år – det kan ingen nå at læse? Hvilket måske er forklaringen på, hvorfor Sundhedsstyrelsens nærmest obligatoriske svar på nye tiltag indenfor behandling og forebyggelse er: "Der er ingen dokumentation for virkningen". Til trods for, at der rent faktisk foreligger masser af studier på et pågælgende emne.

Vi har i Danmark verdens mest strikse lovgivning i forhold til produktion, salg og oplysning om vitaminer og mineraler, og det har stor betydning for kvalitet og udbud. Det er os forbrugere, der er de store tabere. Vi får også uhyggelig dårlig rådgivning fra de officielle kanaler, og der er så stor forskel på kvaliteter og optagelighed af vitaminer og mineraler, at området er en uoverskuelig jungle for den enkelte forbruger.

Fødevarer ikke så sunde mere

For få vitaminer og mineraler i fødevarer For blot 60 år siden kunne du få cirka 60 mg magnesium ved at spise en portion grønkålssalat. I dag skal du være heldig, hvis du får 10 mg fra samme portion. Mangel på magnesium har stor betydning for hjernen og kan give neurale forstyrrelser, som for eksempel rysten, muskelsvaghed, kramper og mentale forstyrrelser. Andre tegn kan være nedsat appetit, kvalme og træthed. Det samme gør sig gældende for selen, for zink og mange andre vitale næringsstoffer. Vores landbrugsjord drænes for næringsstoffer, og mange konventionelle grønsager dyrkes i rockwool eller kunstig jord, der ikke indeholder skyggen af mikronæringsstoffer. Frugt plukkes før den er moden, og modnes kunstigt. Disse faktorer bevirker, at konventionelle afgrøder i dag ikke indeholder vitaminer og mineraler i nævneværdig grad. Spiser du økologiske grønsager og frugter, så får du også flere vitaminer og mineraler indenbords, men der skal mange forskellige slags grønsager til, i mange forskellige farver, førend dagsbehovet er dækket. Det er de færreste danskere, der spiser så mange grønsager hver dag.

Et tysk forskningsresultat dokumenterer et skræmmende fald på indholdet af vitaminer og mineraler i ikke-økologiske frugt og grøntsager fra 1985 til 2002. For eksempel er indholdet af magnesium i broccoli halveret på kun 17 år.

Skema fodevarer 2

Gode og dårlige vitaminer

Forældrenetværket i Hjernetips.dk har igennem mange år testet et hav af forskellige produkter indenfor kosttilskud og erfaringerne peger på, at så naturidentiske vitaminer og mineraler virker bedst. Jeg går i en stor bue udenom alle syntetiske vitaminer og uorganiske mineraler. De optages nemlig ikke særlig godt, ligesom kroppen ikke genkender dem på samme måde, som de genkender mikronæringsstoffer fra almindelige fødevarer eller mere naturlige vitaminer og mineraler. Det er flere producenter af kosttilskud heldigvis bevidste om og derfor er der sket en større udbredelse af kvalitetprodukter på markedet. Eksempelvis benytter det amerikanske firma Solaray i højere grad naturlige kilder i deres præparater og supplerer en lang række supplerende urter i deres præparater, ligesom de har udviklet en "Two Stage" teknik, der frigør halvdelen af kosttilskuddets indhold ved indtagelsen og resten et par timere senere, hvilket dermed skulle optimere optagelsen.

Hvem er målgruppen?

Halvdelen af danskerne spiser vitaminer og mineraler, hvilket er imponerende i betragtningen af den strenge danske lovgivning og lægernes manglende viden om vitaminer og mineralers forebyggelsen virkning. Traditionelt er målgruppen, gravide, ældre og etniske grupper. Men det er efter mine erfaringer en alt for smal målgruppe. Mange studier peger på at den større og større gruppe af børn og unge med manglede udvikling i hjernen mangler helt grundlæggende vitaminer og mineraler. Det er typisk børn indenfor autismespektret og børn med ADHD.

Det er min erfaring, at der er en klar sammenhæng mellem hjerne og krop. Fungerer hjernen ikke optimalt er der som regel også sundhedsmæssige og fysiologiske udfordringer. Det handler ofte om mangel på B-vitaminer, magnesium og essentielle fedtsyrer, men det kan også være andre. Diverse klinikker foretager undersøgelser af børn fysiologisk situation og kan udover at måle fødevare-intolerance også måle vitamin- og mineralmangel.

Man kan også booke en konsultation hos Larz Thielemann, hvor der udarbejdes et kostprogram.

Kilder:
Annette Harvach
MedWatch
NetDoktor.dk

Spørg Hjernetips.dk

Send os gerne en e-mail

eller ring på 70 20 60 27 (9-12)

 

dashed

child-vitamin

Børn behøver vitaminer for at opretholde optimal sundhed.

 

dashed

 

henrik-hay

– Når Sundhedsstyrelsen siger, at der ikke er dokumentation for virkningen, så skyldes det, at deres referencer er undersøgelser, hvor der brugt for lave doser af D-vitamin. Og dermed virker det ikke.

Det gør det kun ved højere doser, siger overlæge Henrik Hay.

 

dashed