Mindre solcreme tak

Nyt amerikansk kæmpe studie afviser at solcreme skulle være nødvendigt – snarere tværtimod.
Hver sommer lancerer Sundhedsstyrelsen og alverdens kosmetikfirmaer kampagner, der truer med kræft, hvis vi ikke smører os ind i solcreme med høj faktor. Ja, allerhelst skal vi blive inden døre.

AF LARZ THIELEMANN

Et nyt studie, netop offentliggjort i tidsskriftet Journal of Internal Medicine baseret på 30.000 medvirkende, dokumenterer derimod at solbadning er sundt og øger livslængden.

Solens stråler er blevet udråbt som kræftfremkaldende, og vi er blevet hjernevasket fra vi var ganske små, at solbadning uden solcreme med høj faktor betød øget risiko for udvikling af forskellige kræftformer, herunder hudkræft og modermærkekræft. Dette og andre forskningsresultater tyder dog på, at vi nok må bede om en revidering af den officielle rådgivning på området. Fornuftig soldyrkelse og sollys danner D-vitamin, som er fantastisk befordrende for sundhed og livslængde. Faktisk viser det sig, at solskin og D-vitamin faktisk forebygger og hæmmer udviklingen af visse kræftformer, bl.a. modermærkekræft. Overdreven soldyrkelse kan dog stadig være forbundet med øget risiko for udvikling af hudkræft.

kidsbeach

D-vitamin er det vitamin, der styrker vores immunsystem mest. D-vitamin dannes via solens stråler, hvis vi har tilstrækkeligt med kolesterol i blodet og hvis vi undlader at smøre os med solcreme med faktor, som blokerer for dannelsen af D-vitamin i krop og hjerne. Dertil kommer, at solcreme med faktor indeholder en lang række problematiske stoffer, som det faktisk er bedst at undgå. Måske er det de kemiske stoffer i solcremen, der øger risikoen for kræft og ikke solens stråler? Jeg spørger bare.

Vi Nordboere fra solfattige lande, har øget forekomst af en række sygdomme relateret til lave D-vitamin niveauer. Cirka 70 procent af os mangler D-vitamin om vinteren. Vi har i Danmark kun juni, juli og august måned til at danne et lager af D-vitaminer, fordi solen i disse måneder står højt nok på himlen.Ud i solen og sørg for at få mindst en halv times sol dagligt uden solcreme. Man kan beskytte børnene med solhatte, let tøj og passe lidt på mellem kl. 12 og 15.

Jeg elsker solen og opholder så meget i solen som overhovedet muligt og har aldrig brugt solcreme med faktor. Kun i ansigtet ellers kommer jeg til at ligne en tomat. Men jeg har observeret, at jeg under min årlige vintertur til Gran Canaria aldrig bliver brændt eller rød, selvom jeg ankommer hvid og bleg. Det er simpelthen fordi mit D-vitamin niveau er så højt, at det til en vis grad beskytter kroppen mod solskoldning.

Så nyd solen på den fornuftige måde hele sommeren, og tag tilskud af D-vitamin hele vinteren (september-maj), hvilket ifølge den seneste forskning er langt sundere end at undgå solen eller at smøre den ind i solcreme.

Læs mere om det vigtige D-vitamin.

Kilder:
"Avoidance of sun exposure is a risk factor for all-cause mortality: results from the Melanoma in Southern Sweden cohort", P. G. Lindqvist1,, E. Epstein, M. Landin-Olsson, C. Ingvar, K. Nielsen, M. Stenbeck and H. Olsson. Journal of Internal Medicine; Vol. 276, Issue 1, pp 77–86, July 2014 samt JNCI J Natl Cancer Inst (2005) 97 (3): 161-163.doi: 10.1093/jnci/dji047

Spørg Hjernetips.dk

Ring på 70 20 60 27 (10-12 og 17-18).

Eller send os en e-mail, hvis du har spørgsmål.

dashed

badedyr

 

dashed