Nu bestemmer mor

Engang var det de voksne, der bestemte. I dag er det børnene. Men sådan behøver det ikke være. Mange forældre har for travlt og dropper konflikter og ansvar. Men det er nemt at generobre magten over de ustyrlige unger.

AF LARZ THIELEMANN

Har du problemer med dit børns opførsel, når du afleverer dem i børnehaven? Og er indkøbsturen blevet et mareridt, er tonen derhjemme ulidelig og bestemmer dine børn for meget. Så er du ikke den eneste. Flere og flere danske forældre indretter livet efter børnenes hoveder, fordi de har mistet remotekontrollen over dem.

skldud-ja-653

Men der er råd at hente for alle de forældre, der kæmper med uregerlige børn. Ifølge familierådgiver Ulla Dyrløv kan man med enkle redskaber og værktøjer indføre struktur og faste rammer i hjemmet. Det er nemlig nødvendigt, hvis det er de voksne – og ikke børnene – der skal bestemme.

Ulla Dyrløv giver gode råd til fortvivlede og rådvilde forældre, der har mistet magten over deres børn, der slår, skriger, sparker, og forældrene ved ikke, hvad de skal stille op med dem, men det har en logisk forklaring.

Opførsel er reaktion

Den moderne pædagogik siger, at vi skal give børn medbestemmelse og inddrage dem. Det kan være godt nok, problemet er bare, at mange forældre lægger alt for meget ansvar på deres børns skuldre og glemmer selv at tage styringen.

– Børnenes opførsel er en reaktion på, at forældrene ikke tager ansvar og skaber faste rammer i hjemmet. Hvis børnene skal tage stilling til for meget eller er usikre på, om forældrene har styr på tingene, så bliver de utrygge og stressede. Og det er deres 'vilde' opførsel en naturlig reaktion på, siger Ulla Dyrløv.

For at få opfyldt drømmen om harmoniske børn, der hører efter og ikke råber og bander. Skal vi først og fremmest kigge på den kost vi giver dem. Væk med sukker, snack, slik, juice, sodavand, søde mælkeprodukter, hvidt brød og den færdiglavede mad. Ind med kød og fisk, grøntsager, frugt nødder og gode koldpressede olier med omega-3 fedtsyrer.

Vi skal også indføre faste rammer og struktur i hjemmet i form af regler for spisetider, computerspil, TV, konsekvente sengetider, opgaver i hjemmet med mere. Det er en god idé at lave en ugeplan, som et slags skoleskema, over de aktiviteter og opgaver det enkelte familie har, fordi det skaber struktur og overblik for både børn og voksne. Sæt jer sammen og få det hele skrevet ned i et skema enten på et white bord eller på et stort stykke karton, som kan hænges op. Alle ved, hvad vi har at forholde os til, når det står sort på hvidt. Så bliver børnene ikke stressede og utrygge, for de mærker, at deres forældre har styr på tingene.

Og så skal vi tage forældreansvaret alvorligt, så vi rent faktisk 'tør' uddelligere en opgave og fastholde reglerne, selvom det kan være upopulært og medføre konflikter.

Struktur og skema

I DR TV-serien "Ingen styr på ungerne", kunne man se hvorledes er folkeskolelærer Suzan Kjøller uden problemer kunne styre et helt klasseværelse fyldt med unger, men derhjemme var det hendes to 12-årige tvillinger, der havde magten.

Når den lille familie skulle spise aftensmad, fløj der fuck-fingre tværs over bordet. Børnenes ordforråd bestod af gloser som 'luder' og 'møgkælling' – både når de snakkede til deres mor og hinanden. Og skulle de rydde op på deres værelser eller tømme opvaskemaskinen, talte Suzan Kjøller for døve øren. Den dårlige opførsel og de mange daglige kampe med Laura og Marko gjorde hende både vred, ked af det og magtesløs.

I tv-programmet lærte Suzan Kjøller om struktur, overblik og faste rammer. Børnenes dårlige opførsel var nemlig deres måde at vise, at de var stressede og utrygge. Og det blev de, fordi de ikke var sikre på, at deres mor havde styr på tingene. Heldigvis for Suzan Kjøller lå løsningen i noget, som en skolelærer har meget kært: Et skema.

Så hver søndag laver Suzan Kjøller nu et 'ugeskema' for hele familien. Her står, hvornår man kommer hjem, spisetider, fritidsaktiviteter og huslige pligter. Og effekten af de faste rammer har Suzan Kjøller allerede mærket.

– Laura og Marko har fået meget mere ro, fordi de kan se, at jeg ved, hvad der skal ske, når jeg har lavet skemaet. Og fordi ingen af os mister overblikket og bliver stressede, så har vi også fået en bedre tone herhjemme, når vi snakker sammen. Så det er altså blevet meget rarere at være herhjemme, og nu nyder vi at være sammen, siger Suzan Kjøller.

Læs også: Børn behøber lederskab

 

Kilde:

Ingen styr på ungerne, DR1 2014

 

Spørg Hjernetips.dk

Ring på 70 20 60 27 (10-12 og 17-18).

Eller send os en e-mail, hvis du har spørgsmål.

dashed

kid-bad-finger

Børn uden regler og retning reagerer ofte aggressivt og irrationelt. I virkeligheden er det et råb om hjælp.

 

dashed

 

familie-lob

Lav aktiviteter sammen. Løb er en fantastisk aktivitet, der skaber sammenhold.

 

dashed

 

Det skal du gøre

Find de brede skuldre

Forbered dig på, at du nogle gange er "dumme mor" eller "dumme far". Du skal turde at tage beslutninger, der kan få dit barn til at synes, at du er dum og irriterende.

Lav regler

Det er dig, der bestemmer sengetid, spisetid og tv- eller computerforbrug. Det handler om barnets trivsel, og det er de ting, hvor du som forælder er sikker på, at du ved bedre end dit barn.

Vis overblik

Dine børn spørger ikke, om du har styr på tingene. Men hvis de kan fornemme, at du ikke har det kølige overblik, bliver de stressede og utrygge, og deres reaktion er 'umulig' opførsel.

Tag kærligt ansvar

Som forælder skal du slå fast, at det er dig, der bestemmer – ikke dit barn. Men gør det på en kærlig og respektfuld måde. Og tal ordentligt til dit barn.

 

dashed