Tilbage til forældrene

Larz Thielemann er i dag en kendt aktør når det handler om behandling af børn med særlige behov. Men det hele startede med hans eget barn, der viste sig at have store neurologiske udfordringer. Sofie blev født med en mindre skade i hjernen, der i begyndelsen viste sig ved nogle små absencelignende kramper.

 

AF KIRSTEN MOTH

Tre uger efter lå hun i sin hospitalsseng, fyldt op med epilepsi-medicin, der havde ødelagt hendes hjerne så meget, at hun ikke længere havde nogen kontakt med omverdenen. Beskeden til den syge piges forældre var, at de skulle overlade Sofie til systemet. Til lægerne, medicinen og institutionerne.

Efter net par år accepterede Sofies forældre imidlertid ikke denne løsning og valgte for egne penge at tage til USA for på et institut for hjernetræning at følge en helt anden behandlingsmetode. En behandling, der består i træning og stimulering af hjernen og i forældrenes dybe involvering i barnet og dets udvikling. For Sofie betød det, at hun gik fra at være en gennem-medicineret grøntsag til at være en sund gymnastikpige helt frem til sin uforklarlige død, 15 år gammel.

Et nyt liv

Det var også på dette tidspunkt, at et helt nyt liv begyndte for Larz Thielemannn, Espergærde, der i dag er en kendt aktør inden for området med neurologisk udvikling af børn. Han er den hidtil eneste neuropraktiker i Europa, en titel, han selv har været nødt til at opfinde, fordi dette fagområde, han arbejder indenfor ellers kun praktiseres i USA. Larz Thielemann fungerer som terapeut og familievejleder og underviser forældre i, hvordan de selv kan træne, undervise og stimulere deres børn. Han har deltaget i hundredevis af kurser og workshops i udlandet om neurologiske og fysiologiske emner. I de sidste otte år har omkring 500 børn været igennem hans programmer og ifølge hans egen statistik og forældres udsagn har hans metode stor effekt.

Anderledes børn

– Det er ikke meget, man gør på dette område her i landet. Da vores Sofie havde været i sundhedsvæsenets varetægt et par år, kunne vi mærke, at der var meget mere i hende. Vi kunne ikke bare lade hende ligge der på ryggen. Vi brugte alle vores penge på at tage flere gange til USA og få undervisning der. Jeg kunne mærke, at der her var et kald. Jeg besluttede, at det var mig der skulle bringe al denne viden videre til danske børn og forældre, fortæller Larz Thielemann. Dels fordi jeg havde erfaring med kommunikation, men også fordi jeg altid har næret en stor kærlighed til børn, der er anderledes.

En lysere fremtid

Hans drøm er siden blevet realiseret og i dag tager han rundt for at holder foredrag og debatterer om behandling af de mange former for hjerneskader, som børn kan have, det være sig ADHD, autisme, spasticitet eller generelle udviklingsforstyrrelser. Ligesom han underviser forældre på adressen i Espergærde, så de tusindvis af børn, der er understimuleret og fejlbehandlet, bliver hjulpet til en lysere fremtid, i stedet for livslang institutionel opbevaring og medicinsk behandling.

Forfatterskab

I mellemtiden har han skrevet flere bøger om emnet, ikke mindst bogen om sin egen nu afdøde datter Sofie og han står bag opbygningen af et forældrenetværk, der findes via hjemmesiden Hjernetips.dk.
Et konstant stigende antal børn med behov for ekstra støtte og med forskellige diagnoser stiger støt og det giver travlhed hos Larz Thielemann.

– Vi putter vores børn for tidligt i institution og kommer derved til at bruge for lidt tid sammen med dem. Børnene får rejst sig for tidligt op og det skaber en helt grundlæggende mangel på stimulering af hjernen. Også kosten har en kæmpe stor betydning for hjernens funktion. Kemi, sukker og forarbejdede madvarer skal udskiftes til naturlige råvarer og gode olier. Vi skal have børnene tilbage på forældrenes knæ. Det er kontroversielt at sige, men nogle skal gøre det. Vi skal turde gå mod strømmen, siger Larz Thielemann.

Dræner kommunekasserne

– Hvert 10. barn i Danmark har brug for særlig støtte. Fra kørestol, til støttepædagog eller medicin. En udgift, der dræner kommunekasserne. Mange kunne hjælpes, hvis man valgte at gribe diagnoserne anderledes an. Det er som om, at vi fra halsen og opefter ikke kan finde ud af det her i landet.

Larz Thielemann opfordrer forældre med et hjerneskadet barn eller med for eksempel autisme eller ADHD-diagnosticeret barn at tage det helt eller delvist ud af specialinstitutionen og selv stå for træning og pasning.

– Det kræver, at kommunerne vil udbetale tabt arbejdsfortjeneste, hvilket Serviceloven nu giver mulighed for - og at vi som forældre vil gøre dette. Helsingør er faktisk en af de kommuner, der er positive over for det her.

Rumænske børnehjem

Larz Thielsemann nævner eksemplet fra de rumænske børnehjem, hvor helt raske børn har vist sig at ende som hjerneskadede på grund af manglende stimuli.

– De blev placeret i kolde institutioner uden lys, legetøj eller sund mad, hvor de fik lov at sidde passive i årevis. Det er som at tage bind for hjernen, så sker der ikke noget. Så modnes hjernen ikke i barnet.

Larz Thielemann nyeste bogudgivelse, Tag tyren ved hornene – ordsprog for børn, er netop lavet ud fra tankegangen om, at selv helt små børn kan lære fantastiske ting, når de bare bliver stimuleret.

– For eksempel har jeg bare skrevet ordsprogene til tegningerne med større typer, så kan alle være med, siger Larz Thielemann.

 

Larz10.jpg

– Jeg ønskede brændende at bringe den viden, vi fik i USA, videre til danske børn, siger Larz Thielemann, der de sidste mange år, har specialiseret sig i børns udvikling.

dashed